Wat zorgt ervoor dat tandwortels bloot komen te liggen?

Tandwortels kunnen om verschillende redenen bloot komen te liggen; sommige komen vaker voor dan andere. Iedereen heeft zijn risicofactoren, maar je kunt ook bepaalde dingen doen om je kansen te verkleinen.

De belangrijkste reden waarom tandwortels zichtbaar zijn, is dat het tandvlees zich terugtrekt uit de tand en begint te rotten. Wanneer dat gebeurt, beginnen bacteriën de wortel van je tand weg te vreten en uiteindelijk door het oppervlak heen te breken, wat leidt tot een blootliggende tandwortel. In dit artikel wordt uitgelegd waardoor tandwortels bloot komen te liggen en wat u eraan kunt doen.

Tandwortels zichtbaar: wat is er aan de hand?

Als een tand bloot komt te liggen, is dat een teken dat hij is gaan rotten. Dit kan gebeuren door een tandvleesontsteking, een tandvleesontsteking, een breuk in een tand, een tandvleesaandoening (ook bekend als parodontitis) of verkeerd uitgelijnde tanden.

Wanneer een tand aan de wortel afsterft, beginnen de weefsels eromheen af ​​te breken. Wanneer dit gebeurt, wordt de wortel zichtbaar en loopt het risico op infectie. Zodra een tandwortel bloot komt te liggen, is deze erg kwetsbaar.

Niet alleen zal de blootgestelde wortel erg vatbaar zijn voor bacteriën, maar ook voor andere stoffen die hem kunnen irriteren. Tandwortels zijn ontworpen om bedekt te blijven; wanneer ze worden blootgesteld, lopen ze veel meer kans om gewond te raken en minder kans om bloed te krijgen.

Herkennen wanneer een wortel wordt blootgesteld

Tekenen van een blootliggende tandwortel zijn onder meer een zichtbare tandwortel, verhoogde gevoeligheid of zwelling van het tandvlees. Andere symptomen kunnen een verhoogde hoeveelheid vorming van tandplak in de buurt van een tand of een vieze geur uit de mond zijn. Het is belangrijk op te merken dat elk van deze symptomen ook kan duiden op iets dat geen tandwortelblootstelling is.

Als u een van deze symptomen ervaart, kunt u het beste met een tandarts praten om te zien of ze verband kunnen houden met een blootliggende tandwortel. De beste manier om een ​​blootliggende tandwortel op te vangen voordat deze erger wordt, is door regelmatig uw gebit te controleren.

Het zou helpen als u uw tanden minstens twee keer per dag poetst en eenmaal per dag flost om het risico op een blootliggende tandwortel die tot tandverlies kan leiden, te verkleinen.

Typische Symptomen Van Een Blootgestelde Tandwortel

De symptomen die gepaard gaan met een blootliggende tandwortel kunnen van persoon tot persoon verschillen. De meest voorkomende symptomen zijn pijn, zwelling, gevoeligheid voor warmte of kou, een vieze geur uit de mond en een toename van tandplak bij de tand. Hoewel deze symptomen voor de hand liggend lijken, is het essentieel op te merken dat ze ook op andere gebitsproblemen kunnen wijzen.

Als u een van deze symptomen opmerkt, kunt u het beste zo snel mogelijk contact opnemen met een tandarts. Pijn is misschien wel het meest voor de hand liggende symptoom van een blootliggende tandwortel. De meeste blootgestelde tandwortels zijn pijnlijk, maar dit hoeft niet altijd waar te zijn. Sommige blootliggende tandwortels veroorzaken mogelijk helemaal geen pijn.

De mate van pijn die gepaard gaat met een blootliggende tandwortel kan variëren, afhankelijk van de ernst van het probleem. In sommige gevallen kan het een lichte pijn in de tanden veroorzaken. In andere gevallen kan de pijn zo hevig zijn dat u uw dagelijkse activiteiten niet meer kunt uitvoeren.

Wees op uw hoede voor deze oorzaken (en hoe u ze kunt vermijden)!

Er zijn veel verschillende oorzaken van blootliggende tandwortels en er kunnen verschillende stappen worden ondernomen om deze aan te pakken. Als je bang bent dat je een blootliggende tandwortel hebt (of wilt weten hoe je dit kunt voorkomen!), overweeg dan om op het volgende te letten:

Verwondingen aan het tandvlees

Het tandvlees kan ook beschadigd raken als een tand beschadigd is. Als het tandvlees beschadigd is, kan het de tand niet op zijn plaats houden, wat resulteert in een blootliggende tandwortel.

Tandvleesaandoening

Wanneer het tandvlees rond een tand ontstoken is, is de kans groter dat het uit de tand trekt. De tandwortel kan bloot komen te liggen als het tandvlees door een tandvleesaandoening uit de tand trekt.

Infecties

Tandwortelinfecties kunnen er ook voor zorgen dat het tandvlees rond de tand terugtrekt. Als het tandvlees terugtrekt, kan de tandwortel bloot komen te liggen. Wanneer ze onbehandeld blijven, kunnen infecties en bacteriën naar onze bloedbaan reizen, wat leidt tot ernstigere gezondheidsproblemen.

Breuk

Een tandwortel kan ook bloot komen te liggen als er een tandbreuk is. De wortel kan zichtbaar zijn als de chip of scheur naar de wortel gaat.

Verkeerde uitlijning

Onjuist uitgelijnde tanden kunnen er ook voor zorgen dat het tandvlees terugtrekt. Als het tandvlees terugtrekt, kan de tandwortel bloot komen te liggen.

Andere problemen

Soms kunnen andere problemen, zoals een cyste of cyste-achtige groei, ervoor zorgen dat het tandvlees uit de tand trekt en de tandwortel bloot komt te liggen.

Opties voor het repareren van uw blootgestelde Toot Root

Er zijn een paar verschillende opties om een ​​blootliggende tandwortel te fixeren. Sommige opties kunnen tijdelijke oplossingen zijn, terwijl andere meer permanent zijn. Uw tandarts zal u helpen beslissen welke optie voor u het beste is. Enkele van de meest gebruikelijke opties voor het repareren van een blootliggende tandwortel zijn de volgende:

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling wordt gebruikt om tanden en tandwortelinfecties te behandelen. Het kan ook worden gebruikt om blootliggende tandwortels te behandelen door de geïnfecteerde kern van de tand te verwijderen.

Het verwijderen van de tand

In sommige gevallen is de beste oplossing om de tand helemaal te verwijderen. Dit kan worden gedaan met een operatie, of als de tand zo erg is aangetast dat hij niet meer te redden is, kan hij worden verwijderd met een tandextractie.

implantaat

Een implantaat is een kleine schroef die in het kaakbot wordt geplaatst. Het is ontworpen om een ​​valse tand op zijn plaats te houden.

Suggesties voor een blootgestelde wortelbehandeling

Als u denkt dat u een tandwortel heeft die blootligt, raadpleeg dan zo snel mogelijk een tandarts. Het kan een uitdaging zijn om te behandelen en u wilt ervoor zorgen dat het probleem correct wordt aangepakt voordat het erger wordt. In veel gevallen zal de tandarts waarschijnlijk een algehele tandheelkundige controle aanbevelen voordat hij overgaat tot de juiste behandeling.

Als de infectie zich nog niet naar de rest van uw mond heeft verspreid, kan de tandarts de blootliggende tandwortel reinigen en het tandvlees eromheen inpakken met een materiaal zoals tandkatoen. Als de infectie zich voorbij de wortel heeft verspreid, zal de tandarts antibiotica geven om de infectie te bestrijden.

In sommige gevallen kan de tandarts de tand helemaal verwijderen als het onmogelijk is om hem op te ruimen.

Wanneer wortels te ver zijn blootgesteld voor een gemakkelijke oplossing

Niet alle blootliggende tandwortels kunnen gemakkelijk worden behandeld. Een blootliggende tandwortel kan in sommige gevallen worden behandeld, maar sommige tandheelkundige behandelingen kunnen complex zijn als deze zo ver in de tand zit. In deze gevallen kan de tandarts aanbevelen om de tand helemaal te verwijderen.

Dit is een complexe en pijnlijke beslissing, maar soms is het de beste optie. Het is belangrijk om te onthouden dat vroege detectie essentieel is als het gaat om de behandeling van orale aandoeningen. Hoe langer u wacht om naar een tandarts te gaan, hoe moeilijker het zal zijn om het probleem te behandelen.

Een blootliggende tandwortel brengt u naar de tandarts; Nu is het jouw beurt om je tanden gezond te houden

Of de tandwortels nu zichtbaar zijn of niet, de gezondheid van het tandvlees eromheen heeft invloed op hen. Gezond tandvlees helpt de tanden sterk te houden. Dit kan worden bereikt door een goede mondhygiëne en voeding. Een gezond voedingspatroon is nuttig omdat het zorgt voor goede voedingsstoffen voor de tanden en het tandvlees, waaronder calcium, vitamine C en ijzer.

Een gezond voedingspatroon omvat ook het vermijden of beperken van bepaalde voedingsmiddelen, zoals suikerhoudende of zure voedingsmiddelen, omdat deze tandbederf en andere mondgezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Het is ook belangrijk om te onthouden dat dagelijks poetsen en flossen kan helpen om het tandvlees gezond te houden, wat op zijn beurt helpt om de tanden sterk te houden.

Als een tandwortel blootligt, is het nog belangrijker om zorgvuldig te zijn met mondhygiëne, omdat de tandplak op een blootliggende tandwortel een infectie kan veroorzaken die moeilijk te behandelen is.

Neem contact op met Lovett Dental voor uw volgende tandartsbezoek

We weten dat het gemakkelijk is om verstrikt te raken in de drukte van het leven en basisgezondheidszorg, zoals tandheelkundige diensten, uit te stellen. Maar we weten ook dat de eerste keer naar de tandarts gaan best eng kan zijn. Bij Lovett Dental willen we ervoor zorgen dat elke tandheelkundige service die u kiest zo gemakkelijk en comfortabel mogelijk is.

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   Degoudenglimlach.be
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart