Tekenen van een gaatje tussen de tanden

U kent het belang van tandenpoetsen en een goede mondhygiëne om gaatjes te voorkomen. Maar wist je dat gaatjes niet gewoon zijn in jouw tanden?

Ja, zelfs als je goed voor je glazuur zorgt, kun je toch een gaatje krijgen tussen jouw tanden. Dit heeft een technische term genaamd an interproximale holte. Het vormt zich net als andere gaatjes: wanneer het glazuur is afgesleten en bacteriën in de tand kunnen komen.

Wanneer dit gebeurt met uw blijvende tanden, kan dit tandpijn veroorzaken waar u niet mee te maken wilt hebben, evenals andere problemen wanneer het gaatje in de bloedbaan doordringt.

Het doel is om uw gezonde tanden vrij te houden van tandbederf

Preventieve tandheelkunde is de beste manier om ervoor te zorgen dat u geen interproximale gaatjes en tandbederf krijgt. Deze tips leren je hoe je kunt herkennen of je tekenen van een gaatje in je tanden hebt en hoe je gaatjes in het algemeen kunt voorkomen.

Houd er rekening mee dat als u bang bent dat u een gaatje heeft, u tijdig contact moet opnemen met uw tandarts. Hoe eerder het probleem wordt verholpen, hoe kleiner de kans dat u serieuzere oplossingen nodig heeft, zoals een tandkroon of een wortelkanaalbehandeling.

Begrijp wat een gaatje is

Je hebt van kinds af aan geleerd om je tanden te poetsen om gaatjes te voorkomen. Maar wat is deze tandheelkundige zorg eigenlijk precies? En moet je echt flossen?

Een gaatje is een gemakkelijk te voorkomen tandheelkundige aandoening waarbij het harde oppervlak van uw tanden (het glazuur) eindigt met een klein gaatje erin. Deze blijvende schade ontstaat wanneer de bacteriën aan de tand blijven kleven.

Gaatjes kunnen worden vermeden met regelmatige zorg

Als u regelmatig tussendoortjes eet, suikerhoudend voedsel eet of suikerhoudende dranken drinkt en niet direct daarna goed schoonmaakt, vormen de voedseldeeltjes tandplak.

Bacteriën hechten zich als tandplak aan het glazuur en doen de tand aantasten. Als je verval niet snel verwijdert, verandert het in een gat dat een grote vulling nodig heeft om het te repareren. Als het echter vroeg wordt opgemerkt, kan het glazuur opnieuw worden verkalkt met fluoridegel.

Een gaatje voorkomen

De beste manier om interproximale gaatjes en andere soorten gaatjes te voorkomen, is volgens de American Dental Association minstens twee keer per dag poetsen.

Gebruik tandpasta met fluoride om de bacteriën kwijt te raken, gevolgd door flossen en een mondspoeling. Fluoride is een vaak toegevoegd ingrediënt aan de meeste vrij verkrijgbare tandproducten.

Tandgevoeligheid? Stop met wat u doet en controleer uw techniek

Als u tandgevoeligheid opmerkt, gebruikt u mogelijk de verkeerde borstel. Gebruik altijd een tandenborstel met zachte haren, tenzij uw tandarts anders adviseert. Poets je tanden in een cirkelvormig patroon en betrek je tandvlees erbij om tandvleesaandoeningen te voorkomen.

Gewoonten zijn ook belangrijk

Flossen is belangrijk omdat er interproximale holtes ontstaan ​​tussen de tanden, en flosdraad en mondwater komen op die moeilijk bereikbare plaatsen terecht.

Vermijd zoete snacks en dranken, stop met gewoonten zoals het gebruik van tabak en ga tijdens kantooruren naar je tandarts voor preventieve reiniging. Als u professionele hulp nodig heeft bij het stoppen met slechte gewoonten, kan uw huisarts medisch advies geven.

Herken de symptomen van interproximale holtes

Als je bang bent dat er iets niet klopt, maar je weet niet zeker wat er met je tanden aan de hand is, zoek dan naar deze symptomen om je te helpen:

 • Gevoeligheid voor warmte of koude Dit is meestal een van de eerste bijwerkingen die u opmerkt als de holte uw glazuur aantast en in de tweede laag weefsel, het dentine, terechtkomt. Zodra de temperatuur deze laag bereikt, is ongemak de natuurlijke bijwerking.
 • Pijn in de tanden – Gevoeligheid is vervelend, maar het gaat weg. Pijn daarentegen is anders. Het is constant, mild tot matig en vaak kloppend. Het kan moeilijk zijn om te bepalen waar de pijn vandaan komt, omdat het voelt alsof het ook in je andere tanden zit. De tandarts kan röntgenfoto’s maken om erachter te komen waar de interproximale holte is.
 • Slechte adem – Officieel gebeld halitose, slechte adem is een waarschuwing dat er ergens tandbederf aan de gang is. Halitose is moeilijker om zelf te diagnosticeren, maar als je weet dat je het hebt, wil je dat het snel weg is.
 • Bruin wordende of vergelende tanden – Als je donkere vlekken op je tanden ziet, is dat niet normaal. Dit is een teken dat er zich een gaatje in de tand begint te vormen. Het kan opnieuw worden verkalkt met fluoridegel als u het opvangt voordat tandbederf een gaatje wordt. Op dat moment kan de tandarts tandkleurig vulmateriaal gebruiken om het gat te bedekken, maar dit kan niet worden teruggedraaid.
 • Abcessen of pusvorming – Als je een rare plek op je tandvlees hebt waar pus begint te verschijnen, is dat een teken dat je gaatjes gegroeid zijn. Dit betekent dat u zo snel mogelijk een bezoek aan uw tandarts moet plannen voordat uw interproximale holte een wortelkanaalbehandeling, brug of tandheelkundig implantaat nodig heeft.
 • Chips – Soms ontstaat er een chip of afgebroken tand zonder dat we het beseffen. Als je iets hards of plakkerigs hebt gegeten, kan de bovenste laag zijn gebarsten. Om te voorkomen dat gaatjes de tand vernietigen, kan de tandarts een natuurlijk ogende hoes over de tand plaatsen of een vulbehandeling toevoegen. Dit voorkomt dat tandplak in het dentine terechtkomt en ongemak veroorzaakt. Maar een chip of scheur die niet wordt behandeld, wordt een ernstig tandheelkundig probleem, waarvoor vaak een wortelkanaalbehandeling nodig is om te corrigeren.

Ga naar de tandarts voordat je denkt dat je een gaatje hebt

Dus hoe kun je interproximale holtes tussen twee tanden of holtes in het algemeen vermijden? Volgens de American Dental Association is het het beste om minstens elke zes maanden preventieve zorg te zoeken.

Professionele reinigingen en tandheelkundige onderzoeken helpen problemen vroegtijdig op te sporen, voordat er gaatjes kunnen ontstaan. En als u toch een vulling nodig heeft, kan de tandarts verschillende metaallegeringen gebruiken om kleine problemen op te lossen.

Preventie of vroege zorg, hoe dan ook, is een goede reden om naar de tandarts te gaan

Interproximale holtes ontstaan ​​wanneer bacteriën worden genegeerd en ongebreideld kunnen rondlopen. Ga naar uw tandarts voor routinebezoeken en bel voor een dringende afspraak als u denkt dat u een interproximale holte of andere tandheelkundige problemen heeft.

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   Degoudenglimlach.be
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart