Waarom is je tand gevoelig voor kou?

Iedereen die wel eens met de pijn van een gevoelige tand te maken heeft gehad, weet dat het geen pretje is. Voor andere mensen zeur je misschien om niets. Maar voor jou is koudegevoeligheid en de daaruit voortvloeiende tandpijn onmogelijk te negeren totdat het uiteindelijk overgaat.

Soms gebeurt dit doordat bepaald voedsel, zoals ijs, je glazuur op de verkeerde manier raakt. Als het echter regelmatig voorkomt, zou je te maken kunnen hebben met gevoelige tanden.

Tandgevoeligheid en jij

Als je tanden gevoelig zijn voor kou, zullen ze waarschijnlijk ook niet zo lekker aanvoelen als ze door hete dingen worden aangeraakt. Gevoelige tanden werken op wanneer ze worden blootgesteld aan zowel warme als koude temperaturen, zoals koude lucht en warme dranken. Tandheelkundige behandelingen kunnen helpen, maar wat kunt u doen terwijl u op uw afspraak wacht?

Het eerste is om te begrijpen waarom je tanden in de eerste plaats pijn doen. Vervolgens kunt u de juiste tandgevoeligheidsbehandeling voor uw behoeften bepalen.

Oorzaken van tandgevoeligheid

Iets om in gedachten te houden als je tandgevoeligheid hebt, is dat er altijd een onderliggende reden is voor de pijn. Ja, koude dranken of zure voedingsmiddelen kunnen de “oorzaak” zijn van het onmiddellijke ongemak. Maar er is een echt probleem met uw mondgezondheid onder de oppervlakte.

Als u vroeg naar een tandartsafspraak gaat, kunt u het probleem mogelijk oplossen voordat er verdere schade wordt aangericht. Het type tandheelkundige behandeling dat u nodig heeft, hangt af van de onderliggende oorzaak van uw gevoelige tanden.

Hoe weet je of je gevoelige tanden hebt?

Iedereen die een reactie heeft gehad op koude dranken of hete koffie vanwege gevoelige tanden beschrijft het gevoel als een stekende of scherpe pijn. Het hoeft niet gelokaliseerd te blijven op de tand en het tandvlees. Soms straalt de pijn uit en voelt het alsof er een mes recht in je hersenen wordt gestoken. (Vandaar de term ‘hersenbevriezing’.)

Kortom, het is niet leuk.

Wanneer een tand die gevoelig is voor kou of warmte wordt blootgesteld aan die temperatuur, kan hete en koude ernstige kiespijn veroorzaken. Je moet dus weten wat er aan de hand is om erachter te komen hoe je de pijn kunt vermijden.

Veelvoorkomende redenen voor gevoelige tanden

Als uw tand temperatuurgevoelig is, is de kans groot dat het glazuur na verloop van tijd is afgesleten. Email is de buitenste laag van een tand en het is de beschermende laag die uw zenuwuiteinden veilig houdt.

Gemaakt van dentine, kan glazuur geleidelijk eroderen als gevolg van tandbederf, terugtrekkend tandvlees en andere factoren. Gezonde tanden hebben van nature deze beschermende tandlaag. Maar als dentine zijn kracht verliest, erodeert het tandoppervlak. Het eindresultaat is dat uw tandglazuur gevoelig is voor warmte en koude voedingsmiddelen.

Dentine bevat kleine holle buisjes of kanalen. Deze microscopische buisjes laten de warmte en kou door in de zenuwen en cellen in de tand. Het verlies van dentine maakt de tanden gevoelig. De vraag is, waarom verdwijnt het dentine in de eerste plaats?

Er zijn redenen voor het verlies van glazuur en andere problemen die uw tanden gevoelig kunnen maken voor hitte en kou, zoals:

 • holtes
 • vroege stadia van tandbederf
 • tandenknarsen (bruxisme)
 • onbehandelde tandvleesontsteking
 • infectie in het tandvleesweefsel met terugtrekkend tandvlees en uiteindelijk verlies van tanden tot gevolg
 • een tandenborstel gebruiken zonder zachte haren of producten die niet zijn goedgekeurd door de American Dental Association
 • verwaarlozing om zure voedingsmiddelen te vermijden
 • een tandblessure zoals een gebarsten tand

Hoewel dit de meest voorkomende redenen zijn waarom je gevoelige tanden kunt krijgen, kan het ook te maken hebben met je dagelijkse gewoonten. Het gebruik van tabaksproducten en slechte mondhygiëne zal ook leiden tot gevoelig dentine, tandvleesaandoeningen en verlies van tandglazuur.

Tandgevoeligheid behandelen

Wanneer u voor het eerst de koude gevoeligheid of andere sensaties opmerkt, zijn er een paar dingen die u thuis kunt doen om te zien of het helpt.

Pak eerst een zachte borstel als je die nog niet hebt. Stop met het gebruik van whitening-tandpasta of mondwater op basis van alcohol. Deze kunnen te hard zijn en uw tanden gevoelig maken. Als die veranderingen geen groot verschil maken, zoek dan naar tekenen dat je tandenknarsend bent in je slaap.

Dit beschadigt zowel het glazuur als je kaak. U merkt misschien dat u zonder reden hoofdpijn, nek- of schouderpijn heeft.

Behandeling voor Bruxisme

Als u denkt dat u aan het tandenknarsen bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met een tandarts. Dit kan het gevolg zijn van stress, of misschien heeft u iemand nodig die medisch advies geeft over slaapstoornissen. De tandartspraktijk kan de schade beperken door emaillen beschermers aan te bieden zoals mondbeschermers.

In de tussentijd kan uw arts u helpen met het opstellen van een behandelplan voor uw slijpen, officieel bekend als bruxisme. Er is een onderliggende oorzaak die ervoor zorgt dat je knarst en klemt in je slaap, en als je er niet achter komt wat het is, kan het gevaarlijk zijn.

Basisbehandelingen voor een gevoelige tand

Het soort tandheelkundig werk dat u nodig heeft om een ​​gevoelige tand te repareren, hangt af van de reden en hoe ver het probleem is.

De eerste stap is preventie. Uw tandarts kan met u samenwerken om uw gewoontes op het gebied van mondhygiëne te veranderen en verdere schade te voorkomen. Dit begint met het vermijden van voedingsmiddelen en dranken waarvan bekend is dat ze glazuurverlies veroorzaken, zoals die met veel zuur en suiker.

Vervolgens kunt u desensibiliserende tandpasta gebruiken, regelmatig poetsen en flosdraad en mondwater gebruiken om uw tanden en tandvlees te beschermen. Maar als je ziet dat je tandvlees terugtrekt en de koude- en warmtegevoeligheid aanhoudt, is het tijd om verder te gaan met de volgende stap.

Versterking van het glazuur

Het glazuur beschermt je wortels en vermijdt blootstelling aan de zenuwuiteinden die je tanden gevoelig maken. Om de gevoeligheid te verminderen, kan een fluoridegel worden voorgesteld. Door dit consequent te gebruiken, wordt het tandglazuur versterkt en wordt de beschermende laag die op uw tanden is beschadigd, hersteld. Dit kan middels een in-office techniek tijdens kantooruren, of thuis met speciale producten.

Wortelkanaaltherapie

Tandgevoeligheid veroorzaakt door een gaatje kan worden gefixeerd met een kit. Maar als uw tand gevoelig is geworden voor verkoudheid door een tandvleesaandoening, als u terugtrekkend tandvlees heeft of als uw tandwortels zichtbaar zijn, heeft u wellicht een wortelkanaalbehandeling nodig.

Deze procedure is een proces waarbij de infectie in de pulp van uw tanden wordt schoongemaakt. Wanneer de tandvleesrand en de tand niet langer vervuild zijn, zal de tandarts een kroon plaatsen om de zichtbare wortels te bedekken.

Waarom is uw tand gevoelig? Wij kunnen helpen.

Of u nu wilt voorkomen dat uw tandvlees terugtrekt of ontbrekende tanden door tandbederf moet voorkomen, een bezoek aan de tandarts is aan de orde als uw tanden gevoelig zijn. Neem vandaag nog contact op met ons kantoor om te zien hoe wij u kunnen helpen uw mondgezondheid in optimale conditie te krijgen of te houden.

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   Degoudenglimlach.be
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart